Bad liver och hans brustna hjärtan

Jeg hadde fått en kjøttkvern. En Husquarna, modell Reliance av støpejern og minst 40 år gammel. Så da var det bare å få tak på noe lever og spekk, tenkte jeg. Ikke så lett som det høres ut som, dersom man bor i en by med én ekte slakter ved siden av alle halal-sjappene. Vel, det var faktisk ganske lett å handle levra, men skal man ta en kaffe der borte på Torshov må man være forberedt på det ene og det andre, hvem forventer seg f.eks hundre barnevogner og åpenlys amming idét man går inn på Kaffegutta?

Det viser seg i alle fall at straks man har råvarene, er det ganske rett frem å lage en ganske god leverpostei, dersom man tar hensyn til et par svært viktige faktorer.
1. Ha en skarp nok kniv i kverna. Hvis ikke kan du bli nødt til å løpe ut og handle en elektrisk kvern underveis.
1a. Det er praktisk å ha en Elkjøp i nabolaget.
2. Alle oppskrifter snakker om å blande inn hvit saus, uten å si hvorfor. Bare lag denne sausen, ikke still dumme spørsmål.

Leverpostei
Så sant man har en ordentlig kvern (jf pkt 1 over) og litt tupperware er det  bare å kjøre på med lever og spekk (2:1) og litt løk. Tupperwaren kommer vi til.

Lag først en svært tykk hvit saus (4x så mye mel som vanlig) og kjøl ned denne. Kjør lever, spekk og løk i kverna, sammen med pepper og allehånde og eventuelt annet krydder (hvitløk kanskje). Når dette er kvernet tilstrekkelig (har man en kvern ala bildet bør kan kjøre to to ganger), bland inn et par egg og den hvite sausen til en passelig røre. Hell over i en brødform (eller Le Creuset-formene, skulle Glasmagasinet ha hatt tilbud på dette). Sett i vannbad i ovnen på ca 180 grader og la stå til ferdig. Ikke still spørsmål ang. vannbadet heller, det skal være sånn (stabiliserer temperaturen). Ferdig betyr her kjernetemp på ca 70 grader, eller at den virker ferdig når man stikker en pinne i.  Laget man for tynn hvit saus, får man improvisere. Har man posteirøre til overs, hell over i nevnte porsjons-tupperware og frys ned slik at du har klar bake-off postei klar til senere.


Mens man venter på posteien, hvorfor ikke hive innpå noen snegler, det er jo like godt som noe. Posteien bruker omtrent en times tid, når det virker klart er det bare å hive innpå på hjemmebakt rugbrød og en sylteagurk. Var man for nølen med pepperet underveis kan man kverne litt over skiva, det går bra (krydret lever er ofte bedre enn ukrydret lever). Flaggpunsch er fint å feire vel overstått postei med.

Til sist kan man ta oppvasken, det er ingen idé å la denne vente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar