Fiskekaker fra det landet

Jeg skal for en gangs skyld skrive om en mat jeg ikke nettopp har laget, men beskrive noe jeg laget med ujevne mellomrom tidligere. Av praktiske årsaker har det dessverre blitt en stund siden sist, men nå er det vel strengt tatt på tide med en ny runde, jeg blir forhåpentligvis inspirert av denne teksten.

Det er selvfølgelig snakk om klippfiskboller, eller pastéis de bacalhau som det heter der sørpå. Jeg har notert meg at kokebøker og matskribenter liker å snakke om en brasiliansk variant, som de kompliserer til med et antall ingredienser. Jeg derimot, tror portugiserne også vet hva de driver med på klippfiskfronten, og hører på dem. Det vanskeligste med dette er egentlig hva man gjør med den brukte frityroljen, den har jeg ennå ikke fått noen god rutine på hvordan jeg kvitter meg med.

Klippfiskboller
Vann ut klippfisk ca. ett døgn/halvannet (husk å bytte vann underveis). Kok omtrent like mye poteter til de er møre. Kok/trekk også klippfisken til den er såvidt myk. Riv klippfisken i flak mens potetene koker ferdig, og fjern eventuelle ben og skinn. Skrell potetene og lag en stappe, som blandes med fisken og en kvast finhakket persille. Ha oppi litt melk, litt pepper og et par egg, og arbeid til en fin og jevn masse. Om man vil kan man gjerne blanke finhakket løk også, og man kan eksempelvis bytte ut persille med koriander. Strengt tatt behøver man ikke trekke klippfisken, men røra blir litt enklere å arbeide om man gjør dette først.

Form i alle tilfelle avlange boller av massen, og fritér et passende antall om gangen (avhengig av kapasitet i gryta). Det er veldig lurt å ikke ta for mange av gangen, mens en batch friterer kan man forme neste batch osv. Ettersom dette er veldig godt, og det i tillegg er et helvete lukt- og vask-messig å fritere, er det smart å ha laget nok røre/stappe slik at man får en solid porsjon når man først er i gang. Sørg for god ventilasjon under friteringen, men vær allikevel forberedt på at kjøkkenet vil lukte gatekjøkken et par dager fremover.

Vent til bollene har kjølt seg tilstrekkelig med å smake, men så kan man lange innpå. En sitronbåt over og noe salat ved siden av kan være godt, gjerne sammen med en dæsj aioli eller majones. Og en kald øl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar