Erta, geita og rosinene

Etter en fin kje-middag tidligere i år har jeg blitt ganske interessert i geit (godt kjøtt og det er sannsynlig at dyrene har løpt omkring og tygget bjørkekvister). I går var jeg innom en hyggelig slakter (jeg fikk lukte på kjøttet) som ga meg en kjapp innføring i geitegryte. Ved nærmere ettersyn hadde jeg ikke en stor nok gryte til alt kjøttet jeg endte opp med (det er ikke fårikålsesong ennå), og satset på at en ovn og litt folie også går bra.

Kokkepause
Etter etpar timer over iskrem-vannbad, gulrotskrelling, løkhakking og bruning av kjøtt gjør det seg godt med et glass Martini Bianco. Med jordbær til, som har ligget i solen siden man startet.


Men så får man spise mat, da.

Crème Ninon
Dronning Mauds favorittrett.
Laget sånn ca på Viestads oppskrift. Brun (passe) finhakket løk og bacon, tilsett frosne erter og kraft. Kok opp og la stå såvidt. Kjør over med stavmikser (om ikke alle ertene blir mos er det bare bra). Server med de to hemmelige ingrediensene: En skje krem og en dæsj bubbly. Resten av bubblyen drikker man til. Har man mer krem og bubbly til overs lar man dette stå fremme, effekten av å ha oppi en skje av hver og se på boblene får enhver til å bli ganske barnslig.

Braissert geitelår med rotgrønnsaker
Et geitelår delt i porsjonsstykker, tomater, hvitløk, kålrabi og gulerøtter. Lårstykkene ble skylt såvidt i vann (etter råd fra slaktern) og fikk gjøre seg med smør, hvitløk og rosmarin. Fyll en langpanne med røtter og slikt, brun kjøttstykkene såvidt i smør og legg over det grønne. På med litt vann og litt sider og inn i ovn på ca 200 grader. Dekk til med folie, men et tips er å vente med dette til temperaturen på kjøtt og grønt har kommet opp litt. Rør rundt en gang i blant. La stå en times tid og skru av ovnen, deretter kan det stå med folie over til man skal spise. Server med stappe (60/40 potet og sellerirot kokes i biter og dampes av, moses med fløte, smør og pepper). Vi drakk Palha-Canas til, som var ytmerkt. Geitekjøttet er relativt mildt og man kan derfor kan tilpasse smaker som man vil. Å ha lam som referansepunkt er greit.

Rom og rosin-iskrem
Legg rosiner i rom over natta. Lag iskremrøre (eggedosis blandes med 50/50 melk og fløte og varmes til 80 grader) og kjøl ned (tre-trinnsrakett: vannbad, kjøleskap, fryser). Ha oppi rosinene og kjør i maskina. NB: Det er smart å ikke fylle maskina helt. Hell oppi en skje eller tre av romen rosinene lå, rør godt og putt i frysen.
Servering: Ta iskremen ut av frysen, og server med med rom (en ekstra isbit til de av gjestene som skal rett videre på nattevakt).

Har man en bubbly-rest fra forretten kan man gjerne støtte ennå mer opp om monarkiet med en tår før man begynner med oppvasken.

Kongepjolter
Ha litt sukker i et glass. Hell et shot (2cl, eller mer hvis du vil) brandy e.l. over noen isbiter og fyll opp med cava/sjampis. Skål.
(Smaker ekstra godt om man har et bilde av Olav V å heve glasset for).